Folkevandring øst for Glomma: Pinsetur til naturens eget kirkespir
En dagstur i de dype skoger var tydeligvis forlokkende, for denne gang ble det satt en ettertrykkelig deltakerrekord: 22 damer og tre firbente!

Målet for Lesbisk turlags 2. pinsedagstur var Hærfangkjerka, en steinformasjon inne i skogen omtrent på grensen mellom Fet, Sørum og Aurskog-Høland kommuner. Kjerka, eller spiret, er en diger steinblokk som reiste seg en gang for lenge, lenge siden da det gikk et ras i siden på åsen Hærfangen. Her er grov ur, kjempesteiner som ligger slengt omkring, nå overgrodd av mose og med skogen tett innpå. Fra myra nede i dalbunnen ser Hærfangkjerka ut som en flat vegg, men tar du klyveturen opp til steinen og setter deg bak den, ser du hvorfor den har fått sitt navn. Høy, frittstående og sylspiss! De ivrigste klarer nok å bestige selve spiret også, med sikringsutstyr (mon tro om noen har gjort det?).


Oppe i åsen går det flere stier, her er både åpen furuskog og tett granskog, og enkelte steder har du utsikt både mot Rælingen i vest og Aurskog i nordøst. Selve Hærfangkjerka finner du lettest nedenfra.
Ordet hærfang betyr krigsbytte, og etter sigende skal en røverbande ha gjemt tyvegodset sitt i ura på 1500-tallet. Det finnes både huler og ganger i dette grovsteinede området, så det er bare å dra på utforskningstur for den som vil og tør. Andre kan nøye seg med å beundre spiret oven-, neden- og bakfra. Kanskje ser du både rovfugl og elg også.

En måte å komme til Hærfangkjerka på er å starte fra Skjatvet gård ved riksvei 169 (ta riksvei 22 mot Løken når du har krysset Glomma ved Fetsund). Grei parkering. Fint å sykle på god skogsbilvei innover forbi idylliske Slordammen. Ved sørenden av Hærfangen kan du følge en kjerrevei østover til myrområdet Slorene nord for Slordammen. I dette vannet ligger forresten ”treriksrøysa” mellom Fet, Sørum og Aurskog-Høland kommuner. Følg myra nordover mellom Hærfangen og Ringkollen. Myra er smal og bred om hverandre, og i det du kommer ut av et skogholt vil du se Hærfangkjerka oppe i åsen til venstre. Kanskje lettest å se før løvsprett?

Rulletekst…
I hovedrollene:
- Anne
- Berit
- Bente
- Cathrine
- Eva
- Kari
- Hanne
- Hannelore
- Helga
- Inger
- Jorun
- Kjersti
- Kristin
- Kristin
- Margaret
- Margrethe
- Mette
- Nina
- Silje
- Sissel
- Turid
- Vigdis
Med hale:
- Maia
- Odin
- Willy
Takk til:
Værgudinnene, matpakkeprodusentene, vannforsyningen, solfaktorene, Kartverket og humørsprederne