Fugletur til Lesbos 2009: Damer på aktiv tittetur
Dette var LTs lengste og kanskje mest ambisiøse tur så langt. Ønske om nye fulgeobservasjoner og et spennende reisemål gjorde Lesbos i Hellas til et naturlig valg for ornitologisk fraksjon. Lesbos er et populært reisemål for fuglekikkere. Det er mange arter der, både stand- og trekkfugler.


Avreisen ble forsinket noen timer p.g.a. flygelederstreik i Hellas. Vi kom fram tidlig på morgenen 15. mai. Etter en hasardiøs taxitur fra Mytilini til Skala Eressos sjekket vi inn på Nikki Studios.
Vi hadde et program for uka med en blanding av fugletitting og turer. Været var bra og vi syntes det var for varmt for lengre fotturer. Fugletitting ble det mye av, særlig for de største entusiastene.


Flotte fugler
Vi var ved våtmarksområder og saltsjøer ved Kaloni. Her var det meget godt tilrettelagt for fugletitting, med merkede turveier og fugletårn. Vi fikk mange flotte observasjoner, noen av disse var flamingo, bronseibiz, svartstork, bieter, sitronerle og stylteløper.
Favoritturen, for de ivrigste titterne, var en liten grusvei som gikk fra Erossos til Sigri. Dette var et fjellandskap preget av buskvekster, noen i full blomst, og tørre elveleier. Her kunne vi, uten å bli særlig forstyrret av andre trafikanter, snegle oss av sted, observere mange ”nye” fugler, som f.eks. hortulan, rustspurv og kirkeugle, fra bilvinduet. Eller så stoppet vi midt i veien for å installere skopet for nærmere i studier av rovfugler, som slangeørn og ørnevåk.


Netthegren tittet tilbake
Lesbos har et kulturlandskap preget av enkel jordbruksdrift der mellom jordlappene fant vi små elveleier, noen med vann. Elver som var tilholdssted for arter som var nye for oss. Natthegren som satt søvnig og tittet på oss der vi vasset iblant rumpetroll, kommer vi til å huske. Hele gruppa fikk anledning å se dvergrørdrom som bl.a. holdt til ved elva i Scala Eressos.
En morsom observasjonen var en flokk med berghøner som kom ruslende ut i veien rett foran bilen. Skulle bare mangle ikke å få med seg en høneobservasjon på Lesbos.
En fugletur er mer enn titting i kikkert og skop, vi fikk med oss attraksjonen den forsteinede skogen, ruslet i flere små landsbyer, og testet greske salater , lam, øl og retsina hver dag. Noen valgte også å bruke tid i Skala Eressos til soling, bading, trening eller rett og slett bare kose seg.

17. mai-feiring
Den 16. mai spiste vi en bedre gresk middag, benket oss foran storskjermen på en kafé og heiet Norge frem til seier i Melodi Grand Prix. Den 17. mai ble likevel Fairytales erstattet med Ja vi elsker som vi reiste oss og sang under lunsjen i Sigri.

Gruppen registrerte til sammen 65 arter og det ble veldig mange nye observasjoner:
Toppdykker, Toppskarv, Dvergskarv, Dvergrørdrum, Natthegre, Topphegre, Silkehegre, Egretthegre, Gråhegre, Stork, Svartstork, Bronseibis, Flamingo, Gravand,
Rustand, Stokkand, Knekkand, Slangeørn, Ørnevåk, Rødfalk, Berghøne, Sivhøne, Avosett, Stylteløper, Triel, Sandlo, Dverglo, Sporevipe, Dvergsnipe,
Gulbeingråmåke, Dvergterne, Svartterne, Hvitvingesvartterne, Tyrkerdue, Kirkeugle, Bieter, Blåråke, Topplerke, Låvesvale, Taksvale, Svarthodet gulerle,
Sitronerle, Middelhavssteinsvett, Svartstrupe, Svarttrost, Bonellisanger, Gråfuglesnapper, Balkanmeis, Klippespettmeis, Tornskate, Rødhodevarsler,
Rosenvarsler, Kaie, Kråke, Nøtteskrike, Gråspurv (italie), Middelhavsspurv, Bokfink, Stillits, Grønnfink, Horlutan, Rustspurv, Hekkespurv, Svarthodespurv og
Kornspurv.
Vi reiser gjerne tilbake og helst litt tidligere slik at vi får med vårtrekket. De som er mest interessert i å gjøre andre observasjoner på Lesbos, bør reise litt senere når turisttrekket kommer.
Det ble 8 kvinner med på reisen ; Gunilla, Heidi, Inger, Jofrid, Kari, Kerstin , Nora og Silje. Kerstin var vår svenske deltaker som kom fra Göteborg.
